Maltepe Üniversitesi | Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

Paylaş
Genel Bilgiler
Genel Bilgiler

•           Kütüphane olanakları nelerdir?

2018 yaz döneminde baştan aşağı yenilenen Kütüphanemiz, fakültelerimizdeki okuma salonları ile birlikte 5300 m² alan içinde 200.000 ciltlik raf kapasitesine ve aynı anda 980 kişilik oturma alanına sahiptir. Öğrencilerin sesli çalışabilecekleri serbest çalışma odaları ve okuyucu bilgisayarları mevcut olup tüm bilgisayarlar internet bağlantılıdır. Çalışma masalarının tamamı özel aydınlatmalı ve elektrik prizleri bulunmaktadır. Kütüphane binasında kablosuz ağ bağlantısı vardır. Maltepe Üniversitesi öğrencileri, akademisyenleri ve idari personelleri kütüphanenin doğal üyesidir ve ücretsiz ödünç kitap alabilirler. Akıllı kütüphane sistemiyle kullanıcılar destek almadan aradıkları kitaplara en kısa sürede ulaşıp, ödünç verme cihazlarından hızla ve kolayca ödünç alabilmektedirler. Mevcut yaklaşık 170.000 basılı ve 5.000.000’dan fazla elektronik kaynak bulunmakta ve koleksiyon sürekli olarak geliştirilmektedir.

•           Kütüphane çalışma saatleri nedir?

Maltepe Üniversitesi Kütüphane ve Bilgi Merkezi çalışma saatlerine güncel olarak bu sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz

•           Kütüphaneden kimler yararlanabilir?

Üniversitemiz öğrencileri, mezunlarımız(*), idari ve akademik personeli yararlanabilmektedir.

•        (*)Mezun öğrenciler kütüphaneden yararlanmak için ne yapmalıdır?

Kütüphane dış kullanıcı başvuru ve üyelik formu'nu doldurarak eposta yöntemiyle veya basılı olarak Genel Sekreterliğe gönderilmelidir. Mezunlarımızın başvurusu sonuçlanıp izin çıktığında kütüphane kullanım hakları başlayacaktır.

•           Kütüphane kullanıcı hesabıma nasıl erişebilirim?

Kütüphane web sitesinde yer alan “Katalog Tarama” sayfasına girdikten sonra oturum aç sekmesinden öğrenci numarası / şifreniz ile hesabınıza erişebilirsiniz.

•           Kütüphane kullanıcı hesabı ile neler yapabilirim?

Kütüphane kullanıcı hesabınız ile ödünç aldığınız, iade ettiğiniz, ayırttığınız ve kütüphane koleksiyonuna dâhil edilmesini istediğiniz bilgi kaynaklarının listesine erişebilir, materyal isteği bulunma, ödünç alınan materyallerin süresini uzatma ve ödünç alınmış bir kitabı ayırtma işlemi yapabilirsiniz.

•           Kütüphanede fotokopi, çıktı ve benzeri hizmetler var mı?

Fotokopi hizmeti verilmemektedir.

•           Aradığım materyallerin tarama işlemini nasıl yapabilirim?

Cep Kütüphanem uygulamasını Appstore veya Google Play'den telefonunuza indirerek ya da İnternet sayfamızın Katalog Tarama sekmesine tıklayarak, aramak istediğiniz materyallere eser adı, yazar adı, konu başlıkları, tür, dil ve benzeri birçok filtre kullanarak ulaşabilirsiniz.

Elektronik materyalleri ise İnternet sayfamızın E-Kaynak Tarama sekmesine tıklayarak Üniversitemizin abone olduğu bütün veri tabanlarını aynı anda tarayabilirsiniz. Detaylı açıklamaları ve kullanım kılavuzları ile birlikte abone olunan bütün veri tabanlarını internet sayfamızın Veri Tabanları sayfasında bulabilirsiniz.

•           Kütüphane işlemleri için mobil uygulama mevcut mu?

Evet, üyelik işlemlerinizi Cep Kütüphanem adlı uygulamadan gerçekleştirebilirsiniz. Uygulamayı Google Play ve Appstore’den indirip, Maltepe Üniversitesi’ni seçerek istediğiniz basılı ya da elektronik kaynaklara ulaşabilirsiniz. Aynı program ile farklı kütüphane kataloglarına da erişebilirsiniz.

•           Kütüphaneye yiyecek, içecek getirebilir miyim?

Kütüphane içinde su haricinde yiyecek-içecek tüketilmemektedir.

•           Kütüphanede unuttuğum eşyalar hakkında nereden bilgi alabilirim?

Unuttuğunuz eşyalar için kütüphane girişinde bulunan danışma/banko ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Eğitim
Eğitim

•           Kütüphanenin kullanıcılara yönelik eğitim programları mevcut mu?

Evet, kütüphanemiz kullanıcı istek ve ihtiyaçları doğrultusunda eğitimler düzenlemektedir. Oryantasyon ve kullanıcı eğitimi şeklinde verilen eğitimler hakkında daha fazla bilgiye internet sayfamızda yer alan Eğitim sekmesinden ulaşabilirsiniz.

•           Elektronik bilgi kaynaklarının kullanımına yönelik eğitim talep edebilir miyim?

Bireysel ya da grup olarak eğitim talebinde bulunabilirsiniz. [email protected] adresinden randevu talep edebilirsiniz.

Katalog Tarama
Katalog Tarama

•           Kütüphane koleksiyonunda nasıl katalog taraması yapabilirim?

Kütüphanemizin internet sayfasından, cep telefonlarındaki “Cep Kütüphanem” (Android veya IOS) uygulamasından ya da Kütüphane ve Bilgi Merkezinde bulunan katalog tarama cihazlarını kullanarak yapabilirsiniz. Cihazların yanında kullanım talimatı bulunmaktadır. Herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında Danışma biriminden gerekli desteği alabilirsiniz.

Katalog üzerinden araştırma yapmak için aradığınız bilgi kaynağının; eser adı, yazar adı, konu başlıkları, ISBN/ISSN vb. herhangi bir anahtar kelimesiyle arama yapabilirsiniz. Rafta gördüğünüz kitapların raf bilgisine tıklayarak kütüphanenin kat planındaki yerini bulabilirsiniz.

Elektronik kaynaklara ise istediğiniz materyali katalogda bulup, ilgili sayfadaki URL penceresine tıklayarak ulaşabilir, izin verilen veri tabanlarındaki kaynakları taşınabilir cihazınıza yükleyebilirsiniz.

•           Kitaplar raflara neye göre yerleştiriliyor?

Kütüphanemizde Library of Congress Sınıflama Sistemini kullanmaktadır. Kitaplar açık raf esasına göre konu olarak ayrılarak raflara yerleştirilmiştir. Böylelikle aynı konuyu içeren kitaplar bir arada durmaktadır. Bu sistemle oluşturulan etiketler kitabın sırt bölgesinde bulunmaktadır. Bu yer bilgisine bakarak internetten Kütüphane Kat Planında ya da Kütüphane içerisinde bulunan Kütüphane ve Bilgi Merkezi Kat Planı tablolarında yerleşim düzenini görebilirsiniz.

•           Kitap ayırtma işlemi nedir, nasıl yaparım?

Ayırtma işlemi yapmak için kütüphane sistemine internetten veya mobilden kullanıcı hesabınız ile giriş yaptıktan sonra ayırtmak istediğiniz materyali, katalogdan bulup ayırtma butonuna basarak kitabı ayırtmış olursunuz. Ayırtma işlemleri materyal geldikten sonra en fazla 3 gün bekletilmektedir.

•           Tezlere nasıl erişebilirim?

Katalog Taramada arama yaparken filtre uygulayarak “Tür” kısmını “Tez” olarak işaretleyip eser adı, yazar adı, konu başlıkları gibi seçeneklerle erişebilirsiniz.

Kütüphanemiz koleksiyonunda yer alan basılı tezlere kütüphane giriş katındaki danışma/bankoya danışarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca internet sitemizde bulunan ''arşivler'' sekmesindeki ''Kurumsal Akademik Arşiv (Openaccess)'' seçeneği ile kurumumuz bünyesinde yayınlanan bütün tezlere elektronik olarak ulaşabilirsiniz. 

•           Türkiye genelinde yayınlamış olan tezlere nasıl erişebilirim?

Türkiye’de Üniversitelerde yayınlanan tezlere Ulusal Tez Merkezi aracılığıyla erişebilirsiniz.

•           Kütüphane koleksiyonuna yeni gelen yayınları nasıl görebilirim?

Koleksiyonumuza yeni eklenen yayınları kütüphane internet sitemizin ana sayfasından takip edebilirsiniz.

•           Farklı kütüphane kataloglarına nasıl erişebilirim?

Cep Kütüphanem uygulamasında Toplu Katalog sekmesine tıklayarak ya da internet sayfamızın bağlantılar menüsünden Toplu Katalog sekmesine tıklayarak veya TO-KAT sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz.

•           Süreli yayınlara nasıl erişebilirim?

Basılı kaynaklarımıza erişmek için kütüphanemizin giriş katında bulunan danışma/bankodan yardım talep edebilirsiniz. Elektronik olarak yayımlanan on binlerce kaynağa ise veri tabanlarımız içerisinden ulaşabilirsiniz.   

•           Süreli yayınlar raflara neye göre yerleştiriliyor?

Süreli yayınlar raflara alfabetik sıraya göre yerleştirilmektedir.

•           Süreli yayınların eski sayılarına nasıl erişebilirim?

Elektronik veri tabalarımız içerisinde dergilerin geçmişten günümüze detaylı arşivleri bulunmaktadır. Erişemediğiniz kaynaklar için (elektronik veya basılı) danışma/bankoya danışabilirsiniz. 

Ödünç Hizmetleri
Ödünç Hizmetleri

•           Ödünç alma işlemi nasıl yaparım?

Öğrenci kartınızla ya da öğrenci numara ve şifrenizi Akıllı Ödünç Verme Cihazlarına girerek almak istediğiniz materyalleri manyetik alana yerleştirdikten sonra ödünç al butonuna basınız. Cihazların yanında kullanım talimatı mevcut olup, gerekli gördüğünüz yerde danışmadan yardım isteyebilirsiniz.

•           Tek seferde en fazla kaç materyal ve kaç gün süreyle alabilirim?

Lisans ve Ön lisans programlarındaki Öğrencilerimiz 5 materyal 20 gün süreyle, Lisansüstü programlarındaki Öğrencilerimiz 10 materyal 20 gün süreyle, Akademik Personelimiz 20 materyal 30 gün süreyle ve İdari Personelimiz 5 materyal 20 gün süreyle ödünç alabilirler. Daire Başkanlığı tarafından gerekli görülen durumlarda kullanıcılarımızın materyal sınırı değiştirilebilmektedir.

•           Süre uzatma işlemini nasıl yapabilirim?

Ödünç alınan materyal başka bir kullanıcı tarafından ayırtılmamışsa uzatma yapılabilir. Uzatma yapılabilmesi için üzerinize kayıtlı materyalin ödünç süresinin bitmesine en fazla 3 gün kalmış olmalıdır. Aynı materyal için en fazla 2 uzatma işlemi uygulanır. Ödünç materyalin süresini uzatmak için kütüphanemizi arayabilir, ''Cep Kütüphanem'' uygulamasını kullanabilir veya kütüphane ana sayfamızdan kullanıcı girişi yaparak kitaplarınızın süresini uzatabilirsiniz. 

•           Ödünç aldığım bilgi kaynağını arkadaşım iade edebilir mi?

Evet, iade işlemlerini sizden başka biri yapabilir.

•           Benim adıma başka biri kitap ödünç alabilir mi?

Hayır, üyelerimiz kendilerine ait öğrenci kartıyla gelerek ödünç alma işlemini gerçekleştirebilir.

•           Ödünç alınan bilgi kaynağının kaybolması ya da zarar görmesi durumunda ne yapmalıyım?

Ödünç alınan bilgi kaynağının kaybolması ya da düzeltilemez şekilde zarar görmesi durumunda kullanıcılardan bilgi kaynağının aynısını temin etmesi istenir. Bilgi kaynağının bulunamaması halinde; materyalin Değer Takdir Komisyonunca belirlenen değeri ödettirilir.

•           Süreli yayınları ödünç alabilir miyim?

 Süreli yayınlar, ödünç verilmemektedir.

Veri Tabanları
Veri Tabanları

•           Kütüphanenin abone olduğu veri tabanlarına nasıl erişebilirim?

İnternet sitemizde yer alan Abone Veri Tabanları sekmesine tıklayarak ayrıntılı bilgi alabilir, bağlantılara, kullanım kılavuzlarına, yardımcı videolara ve içerik listelerine ulaşabilirsiniz.

•           Veri tabanlarına kampüs dışından erişebilir miyim?

İnternet sitemizde yer alan Kampüs Dışı Erişim Sistemi (VETİS) sekmesine tıklayarak erişebilirsiniz. 

Veri tabanları, kampüs dışı erişim sistemleri vb. konular hakkındaki soru ve sorunlarınızı [email protected] adresine mail atabilirsiniz.

Düşüncede Özgür, Eğitimde Çağdaş, Bilimde Evrensel