Maltepe Üniversitesi | ORCID nasıl alınır?

ORCID nasıl alınır?

Paylaş

ORC-ID Nedir?

Bazı yazar isimlerindeki benzerlikler ve kadın araştırmacıların evliliğe bağlı olarak soyadlarının değişmesi, isimlerin yazılış biçimlerindeki farklılıklardan dolayı bir akademisyenin tüm yayınlarına toplu olarak ulaşmada sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle; bilimsel çıktıların yönetiminde doğru veriler kullanılamamakta ve bir yazar ya da bağlı olduğu kurum ile ilgili yapılacak analizler hatalı sonuçlar vermektedir.

Bir araştırmacıya ait çalışmaların toplu olarak görüntülenebilmesi ve analizlerde doğru verilerin kullanılabilmesi için akademisyenlerin kimlik tanımlamasının yapılması zorunlu bir hal almıştır.

Open Researcher and Contributor ID (ORC-ID), uygulaması farklı yayınevi ve paydaşların desteği ile başlatılmış ortak bir girişimin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Amaç; tek bir dijital kimlik kullanmak suretiyle, bir araştırmacıya ait araştırma çıktılarının tamamının tek bir hesap altında toplanmasıdır. Ayrıca ORC-ID sistemler arası iletişimi sağlamakta ve kimlik doğrulama imkânı sunan uygulama geliştirme ara yüzleri (API) sunmaktadır.

ORC-ID, bireysel araştırmacılar için kullanılan özgün ya da kişiye özel tanımlayıcıların merkezi bir kaydını tutar.

ORC-ID diğer yazar tanımlayıcı sistemlerle arasında açık, şeffaf bir bağlantı mekanizması oluşturarak, akademik iletişimde uzun zamandır devam eden isim belirsizliği sorununu çözmeye adanmış kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur.

ORC-ID, URL bağlantısı ifade eden benzersiz, 16 basamaklı bir tanımlayıcıdır. Örneğin, https://orcid.org/0000-0002-3973-4664. ORC-ID bağlantısı, ORC-ID web sitesinde temsil ettiği yazarın profiline bağlantı kurar.

 

ORC-ID Neden Kullanılmalı?

  • Yazar adının belirsizliğini ortadan kaldırır ve araştırma çıktılarınıza doğru bir şekilde atıf yapılmasını sağlar. Bu, diğer akademik faaliyetlerin yanı sıra, araştırma çıktılarınızın Maltepe Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşiv Sisteminde derlenmesinin sağlanacağı anlamına gelir.
  • Akademik kariyeriniz boyunca sizinle birlikte olur ve akademik platformlarda sizi temsil eder.
  • Farklı iş akış süreçlerine verimlilik katarak size zaman kazandır. Örneğin, bir hibe başvurusu veya makale başvuru formu doldururken biyografik veya bibliyografik verileri tekrar tekrar yazma ihtiyacını azaltır.
  • Hibe ve makale başvurusu için giderek daha fazla bir gereksinim haline gelmektedir.
  • Makaleler, veri setleri, performans çalışmaları ve hatta hakem değerlendirmeleri gibi çok çeşitli araştırma çıktıları ve etkinlikleri ile bağlantı kurabilir.
  • Açık kaynak kodlu olduğu için diğer akademik hizmetlerle entegre edilebilir.
  • Profil oluşturmak hızlı ve kolaydır.

 

Kimler ORC-ID’ye İhtiyaç Duyar?

Bir araştırma yapan ve yayınlayan tüm Maltepe Üniversitesi personeli veya öğrencisi ORC-ID’ye sahip olmalıdır.

ORC-ID hesabı oluşturmak ve daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.

ORCID sistemine giriş

orcid.org adresinden erişebileceğiniz sistem, kullanıcılar için tamamen ücretsiz, topluluk esaslı ve bir araştırmacının yaşayabileceği en büyük sorunlardan biri olan çalışmalarını görüntüleme ve istek üzerine düzenleyebilme yeteneğini kazandıran bir “araştırmacı tahsis numarası” vermektedir. Sisteme kayıt yaptırdıktan sonra, e-posta veya ORCID kayıt numarası ve şifre kullanarak giriş yapabilirsiniz.

Üç adımda sisteme kaydınızı yaptırmanız mümkündür:

1) orcid.org/register adresinden kayıt işlemini tamamlayın,

2) ORCID kaydınızı, profesyonel bilgileriniz ile geliştirin; ayrıca ResearcherID, Scopus veya LinkedIn gibi sitelerdeki bilgilerinizi de buraya aktarabilirsiniz.

3) ORCID tanımlayıcınızı web sitenizde kullanabilir, bir çalışma gönderdiğiniz zaman, burs veya destek programlarına başvuracağınız zaman, çalışmanız için tanınırlık kazanacağınız durumlarda çalışma akışınızı kontrol edeceğiniz her durumda ORCID tanımlayıcınızı beyan edebilirsiniz.

http://www.bilim.org/wp-content/uploads/orcid_kayit1.png

Kayıt ekranında ilk adınızı, soyadınızı, e-postanızı iki kere girin. En az bir harf, bir rakam içeren bir şifre belirleyin. Bunu da güvenlik gereği iki kere girin. Yeni çalışmalar oluştuğu zaman bunların başka kişilere gösterilip gösterilmemesini üç sembol ile ayarlayabilirsiniz.

En soldaki sembol, çalışmaların herkese açık olduğunu, ortadaki sembol sınırlı erişim olduğunu, sağdaki sembol de gizli olduğunu göstermektedir. Tavsiyemiz en soldaki herkese açık sembolü seçmeniz yönünde olacaktır, ancak siz farklı bir seçim de yapabilirsiniz.

Hangi durumlarda e-posta gönderileceğine ait bilgilerden, e-posta konusunda hassas iseniz yalnızca birinci seçeneği işaretleyiniz. İkinci seçenek, ORCID’in sponsor olduğu veya ORCID tarafından sunulan haberler hakkında ilave bilgiler gönderir.

Kullanım Şartları anlaşmasında gizlilik politikası ve kullanım şartları (kamuya açık erişim ve kamuya açık olarak işaretli olan bütün verilerin kullanılması dahil)

http://www.bilim.org/wp-content/uploads/orcid_kayit2.png

Daha sonra ana menüye geri dönün. Burada, diğer araştırmacılardan sizi ayırt etmeye yardımcı olacak bilgiler girebilirsiniz. Bu bilgiler kişisel, eğitim, çalışılan işyeri ve yapılan yayınlar olarak özetlenebilir.

Kişisel bilgiler güncellenirken ilk isim, soyad, görünür ad yazılır. About me kısmında kendi hakkınızda bilgi verebilirsiniz. Örneğin falanca tarihte doğduğunuzu, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinizi (varsa) belirtebilirsiniz. Keywords kısmında çalışma alanlarınızla ilgili anahtar kelimeleri yazabilirsiniz. Ülke seçiminiz varsayılan olarak sınırlı sayıda kişiye görüntülenecektir. Kişisel bir web siteniz varsa Websitesi başlığı altında verebilirsiniz. Bunun kamuya açık olmasında fayda vardır. İşlemler bittikten sonra Save Changes düğmesine tıklayarak değişiklikleri kaydetmeniz gerekir.

Education kısmında eğitim durumunuzu biraz daha ayrıntılı olarak yazabilirsiniz. Kurum adı, şehir, eyalet/bölge (Türkiye için doldurmanıza gerek yoktur), ülke, bölüm ve alınan dereceyi yazacağınız alanlar bulunur. Başlangıç ve bitiş tarihlerini hatırlıyorsanız tamamen, hatırlamıyorsanız ay/yıl veya yalnızca yıl olarak yazmanız mümkün. İşlem tamamlanınca alt taraftaki Add to List düğmesi ile listeye ekleyebilirsiniz. Aynı işlemleri yüksek lisans ve doktora eğitimleriniz için de yaparak eğitim bilgilerini tamamlamış olacaksınız. “Add Education Manually” düğmesi ile ilaveleri yapabilirsiniz.

Employment kısmında çalıştığınız kurumları girebilirsiniz.

“Works” başlığı altındaki “import works” bağlantısından, teker teker girmek zorunda kalmadan, bazı tanımlayıcıları (başta DOI olmak üzere) kullanarak hızlı yayın girme olanağınız bulunmaktadır.

Sonraki adımda arama sonuçlarından kategori seçerek çok sayıdaki veriyi süzebilirsiniz.

Scopus to ORCID seçeneğini seçince ORCID'dan izin istenmektedir. Onaylayınca adınız ve belki birkaç benzeşen isim görüntülenmektedir. Uygun olanları seçip Next düğmesine bastığınızda profil adınız sorulmaktadır. Daha sonraki adımda adınıza ait çalışmalar listelenmekte ve bu çalışmanın size ait olup olmadığı sorulmaktadır. Yeşil ve siyah düğmelerle bunu belirttikten sonra Next düğmesi ile işleme devam edin. Son adımda kurumsal e-posta adresinizi iki kere girmeniz istenmektedir. Send Author ID düğmesi ile kayıtlarınız ORCID’e aktarılacaktır. Ayrıca, Yazar ID numaranız da ORCID’e aktarılmaktadır. İzin isteme durumunda olan Scopus, “Send my publication list” düğmesine bastığınızda bu izni vermiş olduğunuzu varsaymaktadır. Return to ORCID bağlantısı ile ORCID arayüzüne dönerek yayınlarınızı kontrol edebilirsiniz.

Bu işlemlerden sonra şu işlemler gerçekleşmiş oldu:

1) Kişisel bilgileriniz girildi.

2) Görev yaptığınız kuruma ait bilgiler girildi.

3) Eğitim bilgileriniz girildi.

4) Çalışmalarınız CrossRef ve Scopus başta olmak üzere ORCID arayüzüne aktırıldı.

5) Scopus’tan ORCID’e veri aktarımı yaptığınız için Scopus Author ID oluşturuldu.

6) ORCID kaydınızı yapmış olduğunuz için (ilk aşamalarda) ORCID ID oluşturuldu.

http://www.bilim.org/wp-content/uploads/orcid-barbaros-akkurt.png

Örnek bir ORCID kayıt numarası şunun gibidir:

http://orcid.org/0000-0003-4066-3004

Bu kayıt oluşturulurken Researcher ID ve Scopus kullanılmışsa bunlara ait şu kayıt numaraları da oluşturulur:

http://www.researcherid.com/rid/A-2400-2014

http://www.scopus.com/inward/authorDetails.url?authorID=8427282700&partnerID=MN8TOARS

Düşüncede Özgür, Eğitimde Çağdaş, Bilimde Evrensel