Maltepe Üniversitesi | Kütüphane ve Bilgi Merkezi

Kütüphane ve Bilgi Merkezi

Paylaş

“Düşüncede özgür, eğitimde çağdaş, bilimde evrensel” olma hedefiyle ilerleyen Maltepe Üniversitesi'nin bir birimi olarak Kütüphane ve Bilgi Merkezi, kuruluş çalışmalarını 1997-1998 yılları arası yürütmüş, 2003 yılında bütün fakültelerle birlikte Marmara Eğitim Kampüsüne taşınmıştır ve hizmetlere halen burada devam etmektedir. 2018 yaz mevsiminde yenilenen Kütüphane ve Bilgi Merkezi, kullanıcılarının eğitim ve araştırma programlarını destekler ve doğru bilgiye doğru yoldan doğru zaman içerisinde ulaşmalarını sağlar.

“Bilgiye kolay, hızlı ve sınırsız bir şekilde erişmeyi” temel ilke olarak benimseyen Merkez: Güncel ve zengin hem basılı hem dijital koleksiyonu; iletişime açık, bilgili ve istekli çalışanları; çağın önüne geçen teknolojik olanaklarıyla bilgi ile kullanıcı arasında köprü görevi üstlenir, en kısa zamanda en güvenli yoldan bilgiye erişimi sağlar.

Üniversitemizin akademik birimleri ve yurtlara eşit mesafede bulunan Kütüphane ve Bilgi Merkezi tüm çalışma alanları dikkate alındığında, 5.280 mkapalı alana sahiptir. 940 kişilik oturma kapasitesi, 50 bilgisayarlı bilgisayar salonu, 4 grup çalışma odası, okuma salonları, süreli yayınlar salonu ve sosyal alanlar bulunmaktadır.

Kütüphane ve Bilgi Merkezi'nde 180.000'den fazla kitap, 4.000.000'dan fazla elektronik kitap, 30.000'den fazla farklı basılı dergi, 200.000'den fazla elektronik dergi, Üniversitemiz bünyesinde yayınlanan yüksek lisans projeleri tezleri ve doktora tezleri ve makale-resim-belge gibi 5.000.000 milyondan fazla elektronik kaynak bulunmaktadır. Merkezde Türkiye'nin önde gelen bilim insanları ve tanınmış şahsiyetlerin kitaplarından oluşan 12 ayrı özel koleksiyon yer almaktadır.

Kütüphane üzerinden 150'den fazla veri tabanına erişim sağlanmaktadır. Veri tabanlarına kampüs içerisinden olduğu gibi kampüs dışından da kolayca erişmek mümkündür.  https://yeni-kutuphane.maltepe.edu.tr/vetisbt/

Kütüphane ve Bilgi Merkezi, kullanıcı odaklı hizmet vermektedir. Eğitim-öğretim dönemlerinde 7/24 hiç kapanmadan tüm alanları ile hizmet veren Merkezde, öğrencilerimizin sıcak soğuk yiyecek ve içecek ihtiyaçları da ücretsiz olarak karşılanmaktadır.

Çalışma alanlarında bulunan masalar tek kişilik olup, öğrencilerimizin rahat ve konforlu bir ortamda ders çalışmalarını sağlamak amacıyla her masada aydınlatma ve elektrik prizleri ile ergonomik koltuklar bulunmaktadır.

Kütüphane ve Bilgi Merkezimizde RFID Akıllı Kütüphane Sistemleri kullanılmaktadır. Sistemde akıllı etiketler, RFID Güvenlik Kapısı, katalog tarama kioskları, ödünç-iade kioskları, el terminali ve kitap temizleme cihazı bulunmaktadır. Bu sistem sayesinde kullanıcılarımız ulaşmak istedikleri yayını katalog tarama kioskundan aramakta, fiş çıktısı almakta veya ekranda çıkan QR barkodunu okutarak bilgileri cep telefonuna kaydetmekte, açık raf siteminde kitabını kendisi bulmakta ve ödünç/iade işlemini kendisi yapmakta, işlem sonunda cihazdan fiş çıktısı alabilmektedir. Tüm işlemlerin sonucu kullanıcının cep telefonuna kısa mesaj olarak gitmekte, bu da öğrenciye büyük bir özgüven vermektedir. Sistem sayesinde kitap ile kullanıcı arasındaki engeller kaldırılmıştır.

Öğrencilerimizin sağlığı için ödünçten gelen kitaplarımız kitap temizleme cihazında dezenfekte edildikten sonra raflara konulmaktadır.

Kütüphanemiz engelsiz bir kütüphanedir. Kullanıcı odaklı hizmet vermektedir. Öğrencilerimizin kimlik bilgileri, her eğitim-öğretim yılı başında Öğrenci İşleri Otomasyonundan otomatik olarak alındığından, öğrencilerimizin kütüphaneye ayrıca bir üyelik yaptırmalarına gerek kalmamaktadır.

Kütüphane ve Bilgi Merkezi'nde yapılan kullanıcı işlemleri, katalog tarama, süre uzatma, kitap ve çalışma odası rezerve etme, şahsi bilgilerini güncelleştirme gibi işlemler Cep Kütüphanem uygulaması üzerinden cep telefonlarından takip edilebilmektedir.

Kütüphane ve Bilgi Merkezi'nden lisans/önlisans öğrencileri aynı anda 20 günlüğüne 5 kitap ödünç alma, 2 defa süre uzatma, lisansüstü öğrenciler ise aynı anda 10 kitap ödünç alma, 3 defa süre uzatma hakkına sahiptir. Daha fazla sayıda kitap almak isteyen öğrencilerimize istedikleri kadar kitap ödünç verilmektedir. Ödünç alınan kitaplarla ilgili hatırlatma ve uyarı mesajları, kullanıcıların cep telefonlarına ve e-postalarına sistem tarafından otomatik olarak gönderilmektedir.

Üniversitemize yeni gelen öğrencilerimize Akademik Birimlerle işbirliği içerisinde kütüphane tanıtımı ve kullanıcı eğitimi, veri tabanı eğitimleri ve seminerler verilmekte, bu faaliyetler yıl içerisinde de sürmektedir.

Kütüphane ve Bilgi Merkezi web sayfasına (http://kutuphane.maltepe.edu.tr/) adresinden ulaşılabilmektedir. Web sayfamızdan basılı/elektronik katalog taramaya, abone/deneme/ücretsiz veri tabanlarına, kullanım kılavuzlarına, istatistiklere, yeni ve güncel yayınlara erişilebilmektedir. Ayrıca Kurumsal Akademik Arşiv Sisteminden, (https://acikerisim.maltepe.edu.tr/xmlui/) Üniversitemiz akademisyenlerinin bilimsel yayınlarına ve lisansüstü tezlere tam erişim sağlanmaktadır. Kütüphane sosyal medya hesaplarından da (https://twitter.com/maukutuphane), (https://www.instagram.com/maukutuphane) kütüphaneyle ilgili haberler duyurulmaktadır.

Koleksiyonumuz sürekli olarak güncellenmekte, yeni çıkan, çok okunan yayınlar takip edilerek en kısa zamanda kütüphaneye kazandırılmaktadır. Öğrencilerimizin Kütüphane ve Bilgi Merkezi'nde bulamadıkları yayınlar, piyasada mevcut ise hemen sağlanmakta ya da yayının bulunduğu diğer üniversite kütüphanelerinden Kütüphanelerarası İşbirliği Takip Sistemi aracılığıyla temin edilip ödünç verilmektedir.

Öğrencilerimizin dilek ve şikâyetlerini bildirmeleri ve memnuniyet derecelerini ölçmek amacıyla kütüphanede bir "Dilek ve Şikâyet Kutusu” bulunmaktadır. Ayrıca yıl içerisinde periyodik olarak yapılan kullanıcı anketlerinden çıkan sonuçlara göre gerekli iyileştirmeler yapılmaktadır.

Akademik dönemlerde 7 gün 24 saat hizmet veren Merkezde, güncel çalışma saatleri kütüphanenin ana sayfası ve sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılmaktadır. 

Düşüncede Özgür, Eğitimde Çağdaş, Bilimde Evrensel